Renovatie kasteel KMA Breda

Van Dijnsen was verantwoordelijk voor het ontwerp en uitvoering van de complete elektrotechnische-, werktuigbouwkundige- en brandmeld-/ontruimingsalarminstallatie.

Van Dijnsen was verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoering van de complete werktuigbouwkundige- en elektrotechnische installaties bij de renovatie van het monumentale Kasteel van Breda op de Koninklijke Militaire Academie aan de Kraanstraat 4 te Breda.

Met de nieuwe, slimme systemen wordt veertig procent van de energievraag bespaard. Zo is er stadsverwarming aangelegd, wat zorgt voor een duurzame verwarming van alle ruimtes. Een knap staaltje moderne techniek in een eeuwenoud pand. De verwarming maakt het comfort compleet. Voorheen waren de ruimtes uitgerust met radiatoren. Nu is gekozen voor stralingsplafonds. Deze geven een continue warmte af en zorgen niet voor convectie (luchtstromen). Een ringleiding op de zolder, die via de technische schouwen naar de verdiepingen zakt zorgt voor lucht- en vloerklimaatregulering.

Brandveiligheid
Het verbeteren van de brandveiligheid was een van de belangrijkste aandachtspunten. Samen met installatiepartner Van Dijnsen zijn onder andere sprinklerinstallaties geïnstalleerd. Daarnaast zijn er ook branddeuren en brandwerende deuren geplaatst. Deze deuren zorgen ervoor dat een eventuele brand zich minder snel verspreid. Zeker gezien de manier waarop het gebouw ooit is gerealiseerd is dit een belangrijke verbetering. Ook het brandwerend afwerken is verzorgd door Van Dijnsen, door de monumentale waard van het pand, zorgde ook dit voor uitdagingen.

Verduurzaming
Een ander uitgangspunt was de verduurzaming van het pand. Het hele gebouw is voorzien van ledverlichting en de verwarming is aangepakt. Daarnaast wordt isolerend glas toegepast. Het gebouw voldoet daarmee weer aan de huidige eisen. De samenwerking als team was erg belangrijk. Het renoveren in een gebouw met zo veel elementen die beschermd moeten worden brengt de nodige risico’s met zich mee. Deze zijn zorgvuldig in kaart gebracht en Cauwenborgh houdt toezicht tijdens de uitvoering op het gebied van kwaliteit. Zo hebben wij een prachtig vernieuwd gebouw naar tevredenheid opgeleverd.