Van Dijnsen was verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoering van de werktuigbouwkundige- en beveiligingsinstallaties bij de nieuwbouw van 160 wooneenheden verdeeld over 20 woongemeenschappen van max. 8 bewoners, verspreid over 4 bouwlagen. De ruimtes zijn multifunctioneel en flexibel te gebruiken. Ook bij de installaties staat efficiency voorop, zodat in het hele gebouw een slimme bedrijfsvoering mogelijk is.
Van een verpleeghuis een ‘thuis’ maken is een hele opgave. Daarom is er een woonvisie ontwikkeld, gebaseerd op een duurzaam concept. Een concept dat rekening houdt met de positieve invloed van ‘groen’ op bewoners en personeel. Een concept, waarbij we het aspect duurzaamheid door vertalen naar energie, milieu, gezondheid, gebruikswaarde én toekomstwaarde.
De zorglocatie is geheel gasloos door de toepassing van buitenluchtwarmtepompen voor warmte en koude waarbij aan de gestelde strenge geluidseisen van de Gemeente Boxmeer, voor deze bijzondere historische locatie, wordt voldaan. De unieke ligging van de locatie betekent een opgave voor de aanleg van de nutsvoorzieningen en de zekerheid van levering van elektriciteit en data op het ‘schiereiland’. De ligging van de locatie, de ontvlechting met de bestaande gebouwen en de gefaseerde verhuizing van de bewoners heeft impact op de brandveiligheidseisen, die gefaseerd zijn uitgewerkt.
De 160 wooneenheden zijn voorzien van eigen ‘decentrale’ ventilatie-units voor balans-ventilatie met warmteterugwinning met gescheiden luchtstromen. Iedere wooneenheid heeft een eigen badkamer waarbij het warmtapwater wordt geleverd door separate doorstroomverwarmers. We voorkomen hiermee dat de installaties in het gebouw een negatieve impact op de gezondheid van haar bewoners heeft. In de centrale woonkamers ligt de aandacht op de regelbaarheid van de ruimtetemperatuur in relatie tot bezetting en gebruik van deze ruimtes. Het concept is gebaseerd op balansventilatie, kruisstroomwisselaar voor warmteterugwinning en wordt ondersteund door vloerverwarming en -koeling.
Het hele gebouw is voorzien van LED verlichting waarbij, daar waar mogelijk, wordt gewerkt met bewegingssensoren. Het dak van het gebouw en de elektrotechnische installatie is tevens voorbereid op de wens van Sint Anna voor het plaatsen van PV panelen. Het ontwerp voldoet hiermee volledig aan de uitgangspunten EPG/BENG.
In nauwe samenwerking met de zorgdomotica partner heeft Sint Anna een concept ontwikkeld waarbij haar bewoners zich zo ‘vrij als mogelijk’ in het gebouw kunnen begeven. En indien mogelijk zelfstandig gebruik kunnen maken van het ontmoetingsgebied waaronder een brasserie en belevingstuin vallen. De technische voorzieningen voor de toegangsdeuren van de wooneenheden, de woongemeenschappen en de ontmoetingsfuncties ondersteunen dit concept.
Het gehele plan is na de voorontwerpfase uitgewerkt in bouwteam waar de bouwteampartners de hiervoor genoemde integrale opgaves gezamenlijk hebben uitgewerkt.